Het is zo’n verhaal waarvan iedere carnavalsvereniging hoopt het nóóit mee te maken: de carnavalswagen die uitbrandt, en na jarenlange procedures nog ruim 7 ton moeten betalen, ofwel 24.000 euro per persoon. „Dit is vreselijk, velen moeten hun huis verkopen.”

De groep Geloeif mè Goed kon in 2004 na een mooie optocht in het Belgische Aalst de confetti opbergen. De praalwagen mocht na bewezen diensten de schuur in. Daar begon het drama. ’s Nachts vatte de tractor van de wagen vlam, en de hele loods werd veranderd in een vuurzee – met schade aan omliggende bedrijven. Geen probleem, dachten de feestvierders, want de gemeente had iedereen verzekerd.

Dat bleek een misrekening. Verzekeraar Ethias had de carnavalswagens alleen verzekerd tijdens de stoet, niet erna. De feestvierders moesten dus alle schade betalen. Nu ligt er het ’ultieme’ aanbod om 24.000 euro per persoon te betalen. „Het had even goed 38.000 euro per persoon kunnen zijn, want de totale kosten liggen eigenlijk boven een miljoen euro”, zegt een woordvoerder van de verzekering.

„Een drama”, noemt een van hen de situatie tegen Het Nieuwsblad. „Wij slepen dit al jaren met ons mee. We hebben benefieten georganiseerd, de stad Aalst heeft ook proberen te bemiddelen, ze hebben een solvabiliteitstudie gedaan bij elk van ons, om te zien hoeveel we zouden kunnen betalen. Want wij zijn gewone mensen, geen rijkaards.” De mannen zijn pessimistisch over de gevolgen. “Ik vrees dat velen van ons in schuldbemiddeling moeten gaan of hun huis moeten verkopen.”

Een andere keuze hebben ze niet, want de verzekering hoopt dat de vereniging op het aanbod ingaat. Zo niet, dan gaat het deurwaarders sturen om de gehele, oorspronkelijke som te eisen.

Bron: De Telegraaf.
Datum: 28 november 2017