Verenigingen en stichtingen in Nederland krijgen gratis programmatuur inclusief een eigen app om hun activiteiten tijdens de coronacrisis op een minimaal niveau virtueel door te laten lopen. De actie is afkomstig van een bedrijf uit Wijk bij Duurstede dat zich de afgelopen jaren specialiseerde in IT voor non-profit organisaties.

Het programma, met de naam /StayUnited, is de afgelopen weken vanaf de start van de coronacrisis samengesteld door ontwikkelaar Procurios uit Wijk bij Duurstede. ,,Normaal betalen klanten serieus geld voor dergelijke diensten, afhankelijk van de grootte van de vereniging of brancheorganisatie”,  aldus Procurios-oprichter Jos Jelier. ,,Maar vanwege de crisis hebben we besloten dit kosteloos aan te bieden.”

Een onderbelichte kant van de crisis is volgens de organisatie het verenigingsleven in Nederland dat dreigt te imploderen. Het gaat in de berichtgeving momenteel vooral over de volksgezondheid en over de economie. ,,Maar wij merken, als specialist met verstand van een niche in de samenleving, dat ook de duizenden Nederlandse stichtingen en verenigingen en brancheorganisaties nauwelijks meer kunnen functioneren. En juist zij zijn belangrijk voor het in stand houden van de gemeenschapszin.”

Het programma, te benaderen via de website van de onderneming, bestaat uit een chatfunctie en een sociaal platform – een community – waar kennis en ervaring veilig kan worden uitgewisseld. Ook gaat de ontwikkelaar de deelnemende organisaties met elkaar in contact brengen zodat ideeën relevant voor verenigingen in coronatijd kunnen worden uitgewisseld. Iedere vereniging krijgt, anders dan bij social media, zijn pakket in eigen huisstijl. Verder ontvangt iedere deelnemende vereniging of brancheorganisatie een eigen app.

,,Artsen en verplegers werken momenteel keihard voor patiënten. Ondertussen verzorgen boeren, transportondernemingen en supermarkten de voedselketen. En dit is, vanuit onze specifieke kennis, onze bijdrage aan de samenleving”, aldus Jelier. Het bedrijf geeft aan dat het programma gratis gebruikt mag worden zolang de crisis duurt, in elk geval tot dertig september of langer indien nodig is.

IT-ontwikkelaar Procurios gaat proberen zoveel mogelijk verenigingen te helpen. Wel wordt voorrang gegeven aan patiëntenverenigingen en beroeps- en brancheorganisaties.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.


Heeft u of uw organisatie ook tips of tools voor uw mede bestuurders of toezichthouders, geef ze aan ons door. Wij verwerken ze in een overzicht, uiteraard met desgewenst uw naam of organisatie! Dat kan gewoon via info@bestuurderscentrum.nl of ons contactformulier