In de Noorse en Germaanse mythologie is Thor de dondergod. Wij noemen hem ook wel Donar en onze donderdag is naar hem genoemd! Hij was de zoon van Odin (de oppergod) en Fjörgyn. Als kind was het al een lastig kereltje, dus Odin schakelde twee bliksemgeesten in bij de opvoeding. En daarmee is het gedonder begonnen.

Thor groeide uit tot een boom van een vent. Zijn hobby was het doodslaan van reuzen, vandaar dat we die nu niet meer zien. Hij reed door de lucht in zijn wagen getrokken door twee geiten en maakte gebruik van de beroemde hamer Mjölnir. Deze hamer was gesmeed door dwergen en kende bijzondere eigenschappen. Als hij die hamer weggooide, bliksemde het en keerde de hamer vanzelf terug. De hamer is het symbool van brengen van orde.

En dat woord orde brengt ons opeens terug bij de voorzitter en de voorzittershamer die voor de voorzitter ook orde in de vergadering, zaal of veiling brengt.

Wellicht is het voor de voorzitter slim om als het een bliksemt en dondert eens een extra klopje met de voorzittershamer te geven als nagedachtenis aan Thor. Zeker op donderdag!