In het plaatsje London in de staat Texas is een hamer gevonden in een steenlaag van 100 miljoen jaar oud. Rondom de hamer lagen fossielen die niet aangetast waren, dus lijkt de hamer uit dezelfde tijd te stammen.

Bijzonder want de ijzertijd startte slechts 2.500 jaar geleden, dus hoe kan die ijzeren hamer zo oud zijn?  Een dergelijke vondst heet een OOPart, een Out-Of-Place artifart. Het hoort er eigenlijk niet te zijn. Net zo raar als je een mobieltje in een afgesloten grafkamer van een piramide zou vinden.

De samenstelling van het ijzer bleek ook nog eens bijzonder. Wel chloor en geen koolstof. Om het helemaal spannend te maken, vermeldt de site van het Creation Event Museum waar de hamer ligt, dat de huidige techniek niet in staat is deze kwaliteit van ijzer te produceren. Ondanks dat de hamer al in 1934 gevonden is, staan er nog een hoop vragen open.  Voor de oudste hamer ter wereld moet u dus bij het Creation Event Museum in Texas zijn. Hier vindt u meer informatie over deze oudste hamer!

Voor een nieuwe voorzittershamer kunt u het beste bij Bestuurderscentrum terecht!