Theo Fledderus vertrekt op 1 juli als directeur van de KNSB. Hij was sinds oktober 2015 interim-directeur bij de schaatsbond.

De KNSB is onlangs begonnen met een nieuwe bestuurlijke structuur, met een Raad van Toezicht en de functie van directeur-bestuurder. De bond hoopt na afloop van het huidige schaatsseizoen een vaste directeur te kunnen benoemen; tot die tijd neemt Fledderus die functie nog waar.

Bij het aantreden van Fledderus kampte de KNSB met een flink begrotingstekort. In 2015 moest er 1,7 miljoen euro worden bespaard. Onder leiding van de interim-directeur werden forse bezuinigingen doorgevoerd, waarbij ook de topschaatsers niet werden ontzien. Vanuit de commerciële ploegen en de gewesten werd het bondsbeleid hevig bekritiseerd.

Dreigende staking

In aanloop naar het huidige seizoen liepen de spanningen omtrent het bezuinigingsbeleid hoog op. Aangevoerd door Sven Kramer dreigden de schaatsers zelfs met een staking van de KNSB Cup, de openingswedstrijd van het seizoen. Pas op het laatste moment bereikten beide partijen – de KNSB enerzijds, de schaatsers, gewesten en commerciële teams anderzijds – een compromis.

Alle tumult van de voorbije maanden ten spijt is Pieter de Kroon, voorzitter van de Raad van Toezicht, lovend over het werk van Fledderus. “Theo heeft een belangrijke klus geklaard in en na een financieel moeilijke periode. Hij is aangetrokken op een moment dat de KNSB met een fiks begrotingstekort kampte. Hij is erin geslaagd de vereniging weer terug op het goede spoor te krijgen.”


Bron: NOS

Geplaatst op 17 januari 2017