
Masterclass: Governance in Cultuur.
11 maart 2021 @ 13:30 – 17:00

De Bijeenkomst Governance in Cultuur is een Masterclass voor toezichthouders en bestuurders in de culturele sector in brede zin. Het thema is Governance & Cultuur.
Dat begrip kan op twee manieren worden gelezen: als Governance van de Culturele Sector en als de cultuur van governance. Beide betekenissen komen tijdens de Masterclass aan de orde.
Net als in andere sectoren worden aan de governance van de culturele sector steeds hogere eisen gesteld. Er moet voldaan worden aan de governancecode, bestuurders en toezichthouders moeten professionaliseren, incidentele missers zijn voor politiek en pers aanleiding om de hele sector als ‘slecht’ af te schilderen. Cultuur wordt steeds meer als een markt van vraag en aanbod gezien, terwijl anderzijds kunstenaars hun professionele speelruimte claimen.
Hoe kunnen toezichthouders en bestuurders van culturele organisaties in dit ingewikkelde krachtenveld opereren? Wat wordt van hen verwacht? Wat is professioneel toezicht, hoe doe je dat en wat heb je daarvoor nodig? Hoe vervult de RvT/RvC zijn werkgeversrol? Wat is integraal toezicht? Hoe houden de toezichthouders hun eigen professionaliteit en kwaliteit en die van de bestuurders op peil? Hoe zwaar moet je tillen aan risico’s en aansprakelijkheid? Hoe bestuur je een professionele organisatie in een publiek kader en hoe houd je daar toezicht op? Wat is de eigen governance cultuur van de organisatie? Hoe maak je die zichtbaar en hoe bespreek je die? Deze en andere vragen komen tijdens de Masterclass interactief aan de orde.
Over de organisatie
In samenwerking met Supervisie Limburg en onder auspiciën van Maastricht University School of Business and Economics organiseert Bestuurderscentrum de Masterclasses voor bestuurders en toezichthouders.
Maastricht University School of Business and Economics is geaccrediteerd door EQUIS (European Quality Improvement System), AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business) en AMBA (Association of MBAs). De Universiteit voldoet daarmee aan de voorwaarden die onder andere VTW, Aedes en NBA stellen aan de toekenning van PE-uren.
Over de sprekers
Leo Urlings
Leo Urlings is na ruim 30 jaar actief te zijn geweest in de bancaire sector nu vooral bezig met advisering aan familiebedrijven. Daarnaast vervult hij een aantal toezichthoudende functies in de publieke sector. Hij is lid van de Raad van Toezicht van zorginstelling Levantogroep, Stichting Onderwijs Midden-Limburg en philharmonie zuidnederland en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg. Hij is oprichter en directeur van Supervisie Limburg. In dit kader organiseert hij samen met Bestuurderscentrum en onder auspiciën van Maastricht University School of Business and Economics de Masterclasses voor toezichthouders en bestuurders in de publieke en private sector.
Theo van Ballegooy

