Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

De branchevereniging heeft vaak verschillende type mensen in het bestuur, elk met zijn eigen gedragspatroon en bijbehorend dilemma:

 • Als ondernemer is hij of zij gewend kansen te benutten, daartoe risico’s te nemen en zelfstandig beslissingen te nemen. Als bestuurder kunnen die kwaliteiten goed van pas komen in organisaties die ‘eens flink opgeschud’ moeten worden, maar tegelijkertijd zijn non-profit organisaties vaak risicomijdend en kunnen zij stroperig zijn vanwege de noodzakelijke democratische besluitvormingsprocessen en de diverse belangen waar rekening mee dient te worden gehouden.
 • Als manager is hij of zij gewend dagelijks processen en aan te sturen en leiding te geven aan professionals die voor hun broodwinning afhankelijk zijn van de continuïteit van hun organisatie. In control is voor een manager essentieel en dwingende instructies geven is altijd een optie, maar in de vereniging draait het om vrijwilligers die schaarse vrije tijd opofferen voor een gezamenlijk doel dat vaak ondergeschikt is aan hun primaire dagelijkse activiteit.
 • Als bestuurder draagt hij of zij verantwoording voor het collectief en voor de uitvoering van gezamenlijke besluiten die strijdig kunnen zijn met het eigen belang als ondernemer, en waarvoor zij afhankelijk zijn van lastig te managen vrijwilligers. In toenemende mate (zeker bij internationale organisaties) spelen diversiteit en intercultureel management daarbij een rol. Daarnaast hoeft een bestuurder normaal zelf geen uitvoerend werk te doen, maar in een vereniging is het vaak nodig om “meewerkend voorman of -vrouw” te zijn.

 

In een bestuur van een vereniging komen deze archetypen in verschillende combinaties voor. In een dergelijk spanningsveld kunnen de specifieke kwaliteiten elkaar in de weg zitten, maar zij kunnen elkaar ook versterken. Dit vraag wel dat iedereen zich bewust is van de verschillende rollen en dilemma’s.

Tijdens deze inspiratiesessie zullen Paul de Ruijter (De Ruijter Strategie) en Jules Lejeune (Lejeune Association Management) aan de hand van ‘The Leadership Pipeline’ methodiek van Steven Drotter e.a. (zie https://youtu.be/BTWyKKWZul4 ) de deelnemers uitnodigen om het in het boek genoemde 6-stappenmodel (1. Managing One Self > 2. Managing Others > 3. Managing Managers > 3. Function Manager > 4. Business Manager > 5. Group Manager > 6. Enterprise Manager) uit te breiden met de ‘overtreffende’ trappen 7 en 8:

 1. Leading the Industry
 2. Leading Society

Met als doel: hoe bouwen we samen aan collectief leiderschap dat ieders eigen belang overstijgt en bijdraagt aan een betere branche of zelfs betere samenleving? Hoe maken we van de diversiteit aan persoonlijkheden een sterk team?

 

Programma:

14.30 uur  Inloop en koffie
15.00 uur  Opening, welkom en introductierondje
15.10 uur   De bestuurlijke praktijk bij brancheverenigingen (Jules Lejeune)
15.30 uur   Het ‘Leadership Pipeline’ model (Paul de Ruijter)
16.00 uur   Het verlengstuk van de pijplijn: wat zijn de kritische voorwaarden voor succesvol collectief leiderschap dat de eigen organisatie ontstijgt (discussie)

16.15 uur  Korte pauze
16.30 uur  Workshop: uitwerken profielen voor ‘passages’ 7 en 8.
18.00 uur  Afsluiting en netwerkborrel.

 

 

Over de sprekers:
Paul Ruijter bestuurstraining
Ir. Paul de Ruijter werkt al meer dan 25 jaar als begeleider van scenario- en strategieprojecten. Hij ontwikkelde zijn expertise bij Shell Group Planning in Londen, bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in Amsterdam en bij Global Business Network in de VS. Met zijn team bij De Ruijter Strategie werkt hij aan internationale strategieprojecten voor overheden, brancheverenigingen en het bedrijfsleven. Daarnaast is hij Executive Lecturer voor Universiteit Nyenrode, waar hij bij professionals en bestuurders het belang van een toekomstbestendige koers op de agenda zet. Hij schreef onder anderen de boek “Klaar om te wenden, handboek voor de strateeg” en “Vereniging met toekomst”.

 

jules lejeune verenigingsmanagement bestuurders brancheorganisaties bestuurJules Lejeune is directeur-eigenaar van Lejeune Association Management, sinds 1964 de thuisbasis van (inmiddels bijna 30) nationale en internationale brancheorganisaties. Hij heeft meer dan 25 jaar bagage in het oprichten, managen en verder ontwikkelen van B2B samenwerkingsverbanden. Jules heeft in zijn verenigingsbesturen met combinaties van typische managers, ondernemers en bestuurders gewerkt en met vallen en opstaan geleerd om van dit driekoppig monster in de praktijk een perfecte match te smeden.

Doelgroep
* Bestuurders, voorzitters en toezichthouders van brancheorganisaties, en beroepsverenigingen.
* Verenigingen en stichtingen die bezig zijn met veranderen.

Kosten :
Geen (bij annulering of no-show worden wel organisatie kosten in rekening gebracht).

Wilt u weten hoe we samen bouwen we aan collectief leiderschap dat ieders eigen belang overstijgt en bijdraagt aan een betere branche of zelfs betere samenleving? Of hoe we van de diversiteit aan persoonlijkheden een sterk team maken, dan mag u deze interessante bijeenkomst niet missen!

De essentie van onze Inspiratiesessies; Verbinden op inhoud in een kleinschalige en vertrouwelijke omgeving en met praktijkgerichte tips naar huis!  Schrijf u nu in!  Inschrijven bijeenkomst

  Voornaam*
  Tussenvoegsel
  Achternaam*
  Geslacht* ManVrouw
  Functie*
  E-mail*
  Telefoon*
  Organisatie*
  Opmerkingen

  Voorwaarden

  Ik ben of word lid van Bestuurderscentrum. Daardoor kan ik gratis deelnemen aan deze bijeenkomst.

  Ik heb de Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten gelezen en ga ermee akkoord.*
  Ik heb het Privacystatement gelezen en ga ermee akkoord.*

  De Algemene voorwaarden deelname bijeenkomsten en het Privacystatement vindt u onderaan deze site en ook als link in deze zin. Indien u op de link drukt, opent er een nieuwe pagina met de voorwaarden die u rustig kunt lezen, terwijl dit ingevulde formulier open blijft staan en u via tab ernaar terug kunt keren.

  * Verplichte velden