Alles over de voorzittershamer!

Voorzitter

Een voorzitter hanteert in de regel een voorzittershamer. Hiermee leidt hij of zij een voorzitter de vergadering of veiling. Van oudsher is de voorzittershamer is een eerbetoon aan het hoogste gezag in de Orde. Met een tik van de voorzittershamer wordt een evt. discussie vermeden.

Voorzittershamer

Een voorzittershamer is vaak van hout en is het uiterlijke kenmerk van een voorzitter.
Met een klap van de voorzittershamer opent de voorzitter de vergadering en sluit deze weer. Ook als een voorstel is aangenomen of verworpen, wordt dat met een tik van de voorzittershamer bekrachtigd. Vaak zijn dit de enige handelingen die een voorzitter met het werktuig uitvoert. In rumoerige vergaderingen zet de voorzittershamer, of liever het geluid van het slaan op de tafel, kracht bij een oproep tot orde.

Hamerstuk

Sommige vergaderstukken behoeven geen discussie en kunnen direct worden aangenomen. Een dergelijk vergaderstuk heet dan een hamerstuk dat de voorzitter kan “afhameren.” Tik.

Slagblok of klankplaat

De voorzittershamer wordt vaak samen met een bijpassend slagblok, een slag klankplaatje gebruikt, dit om beschadigingen aan tafels te voorkomen.

Uitvoering

Voorzittershamers zijn er in verschillende uitvoeringen, dit komt doordat voorzittershamers ambachtelijk vervaardigd worden. Je hebt daardoor te maken met verschillende soorten hout en verschillende formaten.

Gebruik

 • Bij vergaderingen door de Voorzitter.
 • In de gemeenteraad door de Burgermeester.
 • Bij rechtsspraak door de Rechter.
 • Bij veilingen door de Veilingsmeester.
Naar de webwinkel!

Wat zou Mr Selfridge doen?

Voorzitterhamer kopen - wat zou Harry Selfride doen - Hoe Harry bestuurderscentrum motiveerde om voorzittershamers te verkopenVanwege corona werd ook bij Bestuurderscentrum in het tweede kwartaal 2020 veel bijeenkomsten verschoven. Noodzakelijk omdat bij elkaar komen vanwege besmettingsgevaar verboden was. Het verschuiven kostte veel werk. Daarna werd het rustig. Te veel rust geeft een heel onrustig gevoel. Opeens schoot de vraag in mijn hoofd ‘Wat zou Mr Selfridge doen? Kent u hem?

In het najaar hadden we de geweldige Britse serie Mr Selfride bekeken. Deze gaat over het leven van de Amerikaanse zakenman Harry Gordon Selfridge die in 1909 in Londen een groot warenhuis startte. Zijn quote “The customer is always right” geldt nog steeds. Hij overwon vele commerciële tegenslagen. De Eerste Wereldoorlog is toch echt veel ingrijpender dan onze corona. De serie is geromantiseerd, maar dat kijkt lekker weg. En geeft energie!

Terug naar de vraag: Wat zou Mr Selfridge in deze situatie doen? Het antwoord gokten we: Gewoon een winkel beginnen met wat nog wel kan! Zo geïnspireerd, zo gedaan! En daarom kunt u nu bij Bestuurderscentrum terecht voor uw voorzittershamer in allerlei uitvoeringen. Van voorzittershamer tot manchetknoop. Ook in feestelijke verpakking. Harry zou er trots op zijn!

Voorzittershamer kopen!

Oorsprong van de voorzittershamer!

Oorsprong van de Voorzittershamer, toch leuk om te weten als je een voorzittershamer wilt kopenOok in deze tijd gebruiken misdadigers een pistool of ander wapen om iemand iets te laten doen wat zij willen. Misdadig, maar wel zeer overtuigend, want je kiest liever voor je leven dan je geld! En iemand met een wapen heeft de macht!

Mogelijk hebben zo stamhoofden met behulp van hun strijdhamer of -bijl hun bijeenkomsten geleid. Als je wat mocht zeggen wees het stamhoofd ermee naar je. En als je te lang van stof was, liet het stamhoofd de bijl vast al een beetje heen en weer bungelen. En als je zo onverstandig was om standpunten te verkondigen die het stamhoofd niet fijn vond, kon je een klap op je kop verwachten. ‘Dat waren nog eens tijden!’, zullen sommige voorzitters van nu wel eens verzuchten.

In deze tijd is de hamer een symbool geworden van de voorzitter. Bij aanvang van het voorzitterschap ontvangt de voorzitter de voorzittershamer van het bestuur of scheidende voorzitter. En ontvangt met overdracht van de voorzittershamer ook de officiële aanstelling als voorzitter.

De voorzitter opent en sluit de vergadering met een tik van de voorzittershamer. Ook  hamert de voorzitter de officiële besluiten af. De korte felle tik die de voorzittershamer maakt, vormt een afrondend besluit in de vergaderingen. Iets is afgehamerd.

Geweld wordt niet meer gebruikt. Er zijn ons geen gevallen bekend waarbij de voorzitter de voorzittershamer op iemands hoofd heeft neer laten komen. Al moeten ze toch echt wel eens in de verleiding zijn gekomen.

Bekijk onze webwinkel!

De hamer van Thor!

De hamer van Thor - Mjölnir - het verband met de voorzittershamerIn de Noorse en Germaanse mythologie is Thor de dondergod. Wij noemen hem ook wel Donar en onze donderdag is naar hem genoemd! Hij was de zoon van Odin (de oppergod) en Fjörgyn. Als kind was het al een lastig kereltje, dus Odin schakelde twee bliksemgeesten in bij de opvoeding. En daarmee is het gedonder begonnen.

Thor groeide uit tot een boom van een vent. Zijn hobby was het doodslaan van reuzen, vandaar dat we die nu niet meer zien. Hij reed door de lucht in zijn wagen getrokken door twee geiten en maakte gebruik van de beroemde hamer Mjölnir. Deze hamer was gesmeed door dwergen en kende bijzondere eigenschappen. Als hij die hamer weggooide, bliksemde het en keerde de hamer vanzelf terug. De hamer is het symbool van brengen van orde.

En dat woord orde brengt ons opeens terug bij de voorzitter en de voorzittershamer die voor de voorzitter ook orde in de vergadering, zaal of veiling brengt.

Wellicht is het voor de voorzitter slim om als het een bliksemt en dondert eens een extra klopje met de voorzittershamer te geven als nagedachtenis aan Thor. Zeker op donderdag!

Leuk cadeau voor uw voorzitter!

Voor ieder ambacht bestaat er een aparte hamer!

Voor ieder ambacht bestaat een aparte hamer - weet u naast de voorzittershamer en nog zo'n 20 te benoemen?Naast de voorzittershamer bestaan er nog 23 andere hamers! Kent u ze allemaal?

Gewone hamer, klauwhamer, vuist of moker, tegelhamer, straathamer, voorhamer, rubberen hamer, houten hamer, smidshamer, bikhamer (lasser), sleg, slegge of slei (palen in de grond), zandhamer (lagers op assen tikken), bankhamer, haarhamer (zeis scherp tikken), bolhamer (metaal kloppen), bilhamer of zwaaispits (voor molenstenen), Bouchard of pletssteenhamer (natuursteen), loodhamer (beeldhouwkunst), noodhamer, stemhamer (is eigenlijk stemsleutel), reflexhamer (dokter), krijgshamer, terugslagvrije hamer (gevuld met lood)!

Het is wel fijn dat uw dokter het verschil weet tussen een reflex- en een voorhamer.

Weet u er nog meer?

Voorzittershamer kopen!

De hamer in onze taal!

De hamer in onze taall - kent u de 10 uitdrukkingen en gezegdes met hamer - en weet u hoe vaak er dan een voorzittershamer bedoeld wordtKent u de 10 uitdrukkingen en gezegdes met ‘hamer?’

De voorzittershamer zit verstopt tussen deze uitdrukkingen. Ziet u hoe vaak voorzittershamer bedoelt wordt, terwijl er hamer staat?

 • Ergens op Hameren: Iets voortdurend benadrukken.
 • De man met de Hamer: Plotseling energietekort bij o.a. sporters.
 • Als Hamerstuk behandelen: Het voorstel zonder discussie aannemen.
 • Altijd op hetzelfde aambeeld Hameren/slaan: Steeds weer op hetzelfde onderwerp terugkomen.
 • Onder de Hamer komen: Op een veiling verkocht worden.
 • Tussen Hamer een aanbeeld: Tussen twee slechte dingen moeten kiezen.
 • Wanneer je gereedschap een Hamer is, zie je overal spijkers/Als je een Hamer bent, zie je overal spijkers: Een mens ziet overal toepassingsmogelijkheden voor dat waar hij zelf goed in is, soms ten onrechte.
 • Hij kan het geld met een Hamer breken: Hij strooit met geld.
 • Hij staat aan de Hamer geslagen: Hij is heel erg verbaasd.
 • Zilveren Hamer breekt ijzeren deuren: Met geld krijg je alles voor elkaar.
Bezoek de webwinkel!

De oudste hamer ter wereld!

In het plaatsje London in de staat Texas is een hamer gevonden in een steenlaag van 100 miljoen jaar oud. Rondom de hamer lagen fossielen die niet aangetast waren, dus lijkt de hamer uit dezelfde tijd te stammen. Bijzonder want de ijzertijd startte slechts 2.500 jaar geleden, dus hoe kan die ijzeren hamer zo oud zijn?  Een dergelijke vondst heet een OOPart, een Out-Of-Place artifart. Het hoort er eigenlijk niet te zijn. Net zo raar als je een mobieltje in een afgesloten grafkamer van een piramide zou vinden.

De samenstelling van het ijzer bleek ook nog eens bijzonder. Wel chloor en geen koolstof. Om het helemaal spannend te maken, vermeldt de site van het Creation Event Museum waar de hamer ligt, dat de huidige techniek niet in staat is deze kwaliteit van ijzer te produceren. Ondanks dat de hamer al in 1934 gevonden is, staan er nog een hoop vragen open.  Voor de oudste hamer ter wereld moet u dus bij het Creation Event Museum in Texas zijn. Hier vindt u meer informatie over deze oudste hamer!

Voor een nieuwe voorzittershamer kunt u het beste bij Bestuurderscentrum terecht!

Bezoek de webwinkel!

Gebruik van de steenhamer door dieren!

Gebruik vn de steenhamer door dieren. Voorzitterhamers gebruiken ze echter niet!

Het principe om een steen als gereedschap te gebruiken is niet voorbehouden aan de mens. Diverse dieren doen dit ook. Vogels, vissen en zoogdieren.

Een zanglijster gebruikt een steen als aambeeld om slakkenhuizen open te breken. En dat is een kunst. Een neefje van de lijster, de merel, bekijkt het getimmer en wacht rustig af. Zodra het slakkenhuis gesloopt is, probeert de merel de slak  van de lijster te pikken. Op zich slim, maar de breektechniek neemt de merel niet over. Is de merel te lui of is het gebruik van gereedschap te complex?

Aasgieren gebruiken een steen als hamer om struisvogeleieren kapot te slaan.

Lipvissen slaan weekdieren tegen stenen om ze daarna op te eten.

Zeeotters gebruiken ook stenen als hamer om voedsel open te breken, maar niet elke familie van steenotters gebruiken die techniek. Hamergebruik wordt geleerd en dus doorgegeven aan het nageslacht.

Beren gebruiken stenen om hun gezicht te krabben.

Chimpansees gebruiken stenen als hamer om noten open te breken en zaden te pletten.

Het gebruik om met een hamer de aandacht van de groep te vragen is echt voorbehouden aan de mens! En dan gebruiken we een houten hamer en niet eentje van steen.

Voor een nieuwe voorzittershamer kunt u het beste bij Bestuurderscentrum terecht!

Bezoek de webwinkel met hamers en meer!