Over Seminar: Toezicht 2025 l 4e Editie

Seminar: Toezicht 2025 l 4e Editie

31 januari 2025 l 11.00 uur - 16.00 uur l Maastricht

Seminar: Toezicht 2025 l 4e Editie

Op 31 januari 2025 bent u van harte welkom bij de vierde editie van ons landelijke seminar: Toezicht 2025.

Deze jaarlijkse bijeenkomst wordt georganiseerd door Maastricht University | UMIO i.s.m. Supervisie Limburg en Bestuurderscentrum.

Wilt u ook bij dit unieke Seminar aanwezig zijn en sparren met andere bestuurders en toezichthouders? Schrijf u in! Inmiddels zijn er meer dan 100 deelnemers!

Netwerkgovernance: Next Level
Balanceren tussen Organisatiedoelen en Maatschappelijke Impact


31 januari 2025 van 11.00 – 16.00 uur
MECC Maastricht

Achtergrond
Veel maatschappelijke opgaven rondom bijvoorbeeld kwaliteit van leven, leefbare wijken, duurzaamheid en digitalisering lijken effectiever aan te pakken wanneer organisaties samenwerken. Organisaties doen dit – soms noodgedwongen – steeds vaker via netwerken. Denk bijvoorbeeld aan publiek-private samenwerkingen in de energietransitie of regionale zorgnetwerken die complexe zorgvraagstukken coördineren. Deze netwerken zijn vaak sector-overschrijdend, langjarig en gelaagd.

Samenwerken in netwerken roept vragen op over de benodigde flexibiliteit en handelingsruimte voor bestuurders, evenals over hoe om te gaan met het spanningsveld tussen compliance (wat mag) en maatschappelijke impact (wat nodig is).

De centrale vraag van het seminar luidt: hoe ziet de rol van de RvT/RvC eruit in de context van toenemende samenwerking tussen organisaties via netwerken? Voor raden van toezicht ontstaan daarbij nieuwe uitdagingen, zoals de vraag waarop precies toezicht wordt gehouden. In een regionaal zorgnetwerk, bijvoorbeeld, rijst de vraag of toezicht zich moet richten op het bereiken van de doelen van de eigen organisatie, of op de bredere netwerkdoelen, zoals het verbeteren van de regionale zorgkwaliteit. Wordt de rol van de RvT/RvC in zulke situaties fundamenteel anders, of gaat het om aanvullende verantwoordelijkheden? Daarnaast is het belangrijk om te bepalen vanuit welk belang of perspectief dit toezicht plaatsvindt. Bij een samenwerking in de energietransitie kan de raad bijvoorbeeld moeten afwegen of het belang van de eigen organisatie vooropstaat, of dat het maatschappelijke doel van CO₂-reductie prioriteit krijgt. Een andere relevante vraag is hoe toezicht op netwerken optimaal kan worden ingericht. Dit omvat aspecten zoals informatievoorziening, beoordelingskaders en interventiemogelijkheden. Hoe kun je bijvoorbeeld tijdig signaleren wanneer een netwerk als geheel niet functioneert, terwijl individuele partners ogenschijnlijk hun afspraken nakomen? Hoe verkrijg je informatie over de uitkomsten en impact van de gezamenlijke activiteiten? En welke interventies staan een raad van toezicht ter beschikking in een dergelijk netwerk?

Het doel van dit seminar is om deze vragen te verkennen, kennis te delen aan de hand van actuele cases en best practices, en te reflecteren op uw rol als toezichthouder bij organisaties die samenwerken via netwerken. Deelnemers krijgen concrete handvatten en nieuwe inzichten om hun rol als toezichthouder binnen netwerken effectief te vervullen.


Permanente Educatie

Het seminar kwalificeert voor 3 PE-uren . Hiermee voldoet u, door deelname, aan de eis van Maastricht University om in het kader van Permanente Educatie jaarlijks minimaal één masterclass te volgen om ingeschreven te blijven in het register.

Sprekers

Sprekers seminar 2024

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Prijzen

495,- (Vrijgesteld van btw)

3 PE-Uren