archetype verenigingen

Onlangs vond er een inspiratiesessie plaats bij Lejeune op kantoor.

Tijdens deze drukbezochte sessie, georganiseerd door het Bestuurderscentrum, lieten Paul de Ruijter en Jules Lejeune bestuurders uit verenigingsland kennis maken met drie archetypen.

Drie verschillende rollen die een bestuurslid kan innemen binnen een bestuur; de ondernemer, de manager en de bestuurder.

In een workshop setting werd gewerkt aan de stellingen en opdrachten die de Ruijter aan de groep meegaf. De gedeelde uitkomsten gaven de groep inzicht in de samentelling van het eigen bestuur. Het bood handvatten voor het oplossen van knelpunten of juist ‘eyeopeners’ van vernieuwingen binnen andere verenigingsbesturen. Paul de Ruijter, van Ruijter strategie en Bianca Rootsaert, Bureau Bergson en Jules Lejeune, Lejeune Association management, hebben naar aanleiding van deze sessie hierover een artikel geschreven en gepubliceerd in VM.

 

Het artikel: ‘De drie Archetypen binnen het bestuur’

archetype bestuur verenigingenNederland verdient een nieuw en vooral eigen model voor het besturen van verenigingen, gebaseerd op horizontaal leiderschap en samenwerking vanuit verschillende rollen.

Een vereniging heeft vaak verschillende typen mensen binnen het bestuur, elk met hun eigen drijfveren en inbreng van kennis en ervaring. Grofweg kunnen we ze indelen in drie typen: de ondernemer, de manager en de bestuurder. Als we kunnen herkennen wat hun drijft, kunnen we er ook voor zorgen dat deze drie meest voorkomende rollen elkaar aanvullen en versterken in het bestuur en niet elkaar in de weg zitten. Een eerste aanzet voor een overzichtelijk en handzaam model om besturen efficiënter te maken.

Het hele artikel kunt u in PDF formaat hier downloaden.

Wilt u weten hoe dit model voor uw verenigingsbestuur kan werken of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel neemt u dan contact met ons op.


Op 13 november 2018 organiseren wij het vervolg van de bijeenkomst: “De ondernemer/manager/bestuurder: driekoppig monster of perfect match?” Bent u er ook -weer- bij?

Meer informatie en aanmelden >>>

archetype bestuur verenigingen

 

Ja, Ik wil meer weten over deze bijeenkomst!

nieuwsbrief bestuurderscentrum bestuurders verenigingen stichtingenNetwerknieuws, de nieuwsbrief van Bestuurderscentrum.

Wilt u ook op de hoogte blijven van ontwikkelingen, interessante ontmoetingen, bijeenkomsten en vacatures voor bestuurs- en toezichthoudende functies?

Abonneer u dan op onze -gratis- nieuwsbrief! Uiteraard geheel vrijblijvend. U kunt zich bij elke nieuwsbrief afmelden. 

Ja, Ik meld me aan!