Op 1 januari 2022 is de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking getreden. Deze wet heeft nieuwe toetredingsregels voor zorg- en jeugdhulpaanbieders.

Met deze nieuwe Wet krijgt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) meer zicht op zorgaanbieders en hun kwaliteit van zorg. Daarnaast is het doel dat zorgaanbieders zich nog sterker bewust worden van de (kwaliteits-)eisen waaraan ze moeten voldoen

Een groot aantal zorgaanbieders die in 2022 moeten beschikken over een Wtza-vergunning (voorheen WTZi-toelating) moeten dan ook gaan voorzien in een interne toezichthouder (Lees 3 leden Raad van Toezicht (RvT) of 3 Commissarissen (Lid RvC). Daarnaast gaan in 2022 strengere eisen gelden voor interne toezicht.

Op welke wijze kan Bestuurderscentrum u als zorgaanbieder helpen bij de invulling van de vacatures voor geschoolde en gecertificeerde toezichthouders (RvT /RvC)?

Maak gebruik van het vacatureplatform BoardroomMatch!

Als u voor uw organisatie nog geen intern toezicht georganiseerd heeft, dan kan het raadzaam zijn dat u op zoek gaat naar een ervaren toezichthouder (lid RvT / Commissaris) waarmee u het interne toezicht kunt gaan opzetten. Op een laagdrempelige wijze kunnen wij u hierbij van dienst zijn.

Het vacatureplatform: BoardroomMatch – een initiatief van Bestuurderscentrum – bereikt de juiste doelgroep in de zoektocht naar uw interne toezichthouder. NB. Sinds 2006 richten wij ons op het versterken van bestuur en toezicht bij organisaties in de -semi-publieke- sector. 

Wekelijks wordt een Vacature-alert met de nieuwste bestuurs- en toezichthoudende functies verstuurd naar onze doelgroep. Wilt u dat uw vacature zichtbaar wordt bij deze doelgroep?

Schakel een searchbureau in voor de werving en selectie van de interne toezichthouder

U kunt in uw zoektocht naar een interne toezichthouder ook gebruik maken van de ondersteuning van een searchbureau waarmee wij werken. Dit searchbureau is gespecialiseerd in het werven en selecteren van kandidaten voor vaste en interim posities als ook voor toezichthoudende vacatures.

Na uw aanvraag brengen wij u graag in contact met het searchbureau die de werving en selectie voor u op een deskundige en persoonlijke wijze uit handen neemt. Het spreekt voor zich dat dit geheel vrijblijvend is.

Overweeg een trainee!

In samenwerking met Maastricht University organiseert Bestuurderscentrum al jaren een laagdrempelig scholings- en opleidingsaanbod voor -aankomende- bestuurders en Toezichthouders (lid RvT / lid RvC). Tevens organiseren wij voor aankomende en ervaren toezichthouders (lid RvT / lid RvC) de Masterclasses voor Bestuurders en Toezichthouders.

In het kader van de Opleiding voor Aankomende toezichthouders is het voor u als Wtza organisatie mogelijk om een Traineeship aan te bieden. Trainees hebben tijdens de Opleiding voor Aankomende toezichthouders geleerd hoe je -verder- vorm kunt geven aan de governance, missie en visie van een organisatie. Trainees kunnen bij uw intern toezicht ondersteunen in uw professionalisering. Een extra meerwaarde kan het zijn om de trainee een opdracht mee te geven die past bij een een vorm van -verdere- professionalisering binnen uw Wtza organisatie.

Wilt u meer weten over het plaatsen van een trainee bij uw organisatie?

Vergroot uw eigen kennis over Governance, goed bestuur of goed toezicht!

Wilt u zelf uw kennis vergroten ten behoeve Governance, goed bestuur of goed toezicht,  kunt u hier het opleidingsaanbod voor bestuurders en toezichthouders raadplegen.

Gerelateerd nieuws:

Verschillen tussen een Raad van Commissarissen en een Raad van Toezicht.

Lees meer >>

Wilt u weten wat de Wtza voor u als zorgaanbieder betekent?

Toetreding zorgaanbieders– Wat betekent de Wtza?